Huwelijkse voorwaarden akte

De Nederlandse wet bepaalt dat alle bezittingen en schulden van degenen die met elkaar trouwen, gemeenschappelijk worden: de wettelijke gemeenschap van goederen.

Willen de aanstaande echtgenoten voorkomen dat er een gemeenschap van goederen ontstaat, dan moeten zij voordat zij trouwen bij de notaris huwelijkse voorwaarden opmaken. Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen echtgenoten waarin zij afspraken maken over hun vermogen, wat mag gemeenschappelijk zijn en wat niet. Daarnaast wordt er afgesproken hoe de echtgenoten met elkaar afrekenen als het huwelijk eindigt door echtscheiding of overlijden.

Het is ook mogelijk om huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk op te maken of aan te passen omdat uw situatie bijvoorbeeld gewijzigd is.

Huwelijkse voorwaarden moeten ingeschreven worden in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Hier zijn griffierechten voor verschuldigd.

Het geregistreerd partnerschap is destijds in het leven geroepen als alternatief voor een huwelijk tussen personen van het zelfde geslacht. Tegenwoordig heet dit nu ook huwelijk. De te maken partnerschapsvoorwaarden zijn te vergelijken met huwelijkse voorwaarden.

Offerte aanvragen