Hypotheekakte laten opstellen door Notaris Kerkdriel

Wie een woning (of ander onroerend goed) koopt of een bestaand pand wil verbouwen, moet het geld daarvoor meestal lenen. Dit kan bij een bank of een verzekeringsmaatschappij maar bijvoorbeeld ook bij een particulier of een ondernemer. Degene die het geld uitleent wordt in de akte meestal schuldeiser of geldgever genoemd. Wie het geld leent wordt meestal schuldenaar of geldnemer genoemd.

Degene die het geld uitleent wil wel graag de zekerheid dat het geld terugbetaald wordt. Die zekerheid biedt een hypotheekrecht. Het hypotheekrecht wordt gevestigd op het onderpand (het onroerend goed) door een notariƫle akte. Mocht de schuldenaar niet aan zijn verplichtingen voldoen, dan heeft de schuldeiser het recht om het onderpand te ontruimen en in het openbaar te verkopen, ook wel veilen genoemd. De schuldeiser heeft dan het recht om uit de verkoopopbrengst de schuld te voldoen. Ook deze hypotheekakte wordt ingeschreven bij het Kadaster.

Vaak wordt in de hypotheekakte niet alleen het bedrag van de geldlening genoemd, maar ook nog een bedrag voor eventuele achterstallige rente, boeten en kosten. Dit bedrag wordt opgeteld bij het bedrag van de geldlening. Voor dit bedrag wordt de hypotheek gevestigd.

Soms is het bedrag genoemd in de hypotheekakte hoger dan het bedrag van de geldlening, dit wordt ook wel een verhoogde inschrijving genoemd. De schuldenaar heeft dan de mogelijkheid om in de toekomst bij dezelfde schuldeiser nog een aanvullende lening af te sluiten. De schuldenaar moet dan wel weer voldoen aan de voorwaarden die de schuldeiser stelt voor het aangaan van de aanvullende lening. De inkomensgegevens en de waarde van het onderpand worden dan weer opnieuw getoetst door de schuldeiser.

Offerte aanvragen